Chapter 4 Guidance

Frequently Asked Questions

Question

Response

Keystone Exam Proficiency

1. If astudentisin his/her senior year and has taken the
Keystone Exam only once, can that student move right
to the Project Based Assessment (PBA)?

Beginning with the class of 2016-17, a student in twelfth grade who has taken the
Keystone Exam only once can move directly to the PBA provided that the student
also has taken the course, meets local attendance requirements and has
participated in supplemental instruction to the satisfaction of the LEA.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.51c(c)

2. For accountability purposes (PA School Performance
Profile), Keystone scores are banked until grade 11. Is
there a date by which a student's grade determination
is made?

Yes, the PIMS snapshot from the end of May is used for this purpose. Therefore, the
"best score" to date will be used for all students reported by LEAs in grade 11 on the
May PIMS snapshot.

3. May a student test out of a Keystone course by
demonstrating proficiency on the Keystone Exam and
never take the course?

Chapter 4 allows a student to take a Keystone Exam prior to taking the associated
coursework if the student previously demonstrated academic excellence in the
content area by achieving a score of Advanced on the most recent associated PSSA
or, for out-of-state transfer students, a comparable score on a comparable
assessment administered by another state.

While students who meet these criteria must be afforded the opportunity to take a
Keystone Exam in advance of the associated coursework, whether a student is
granted course credit without having to complete the course is a local decision
made by the LEA. However, an LEA may choose to award course credit only if the
student scores Advanced on the Keystone Exam.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.24(c)(1)(iii)(A)(I-111)
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4. |If a student has not demonstrated proficiency on the
Keystone Exams, Advanced Placement test or the IB
exam, is the PBA required for graduation?

Yes. The PBA is an alternative pathway to graduation and would be required if the
student has not demonstrated proficiency on one of the exams so noted (effective
with the graduating class of 2017). (See Special Education and ELL section for

further clarification on this topic.)

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.24(c)(iii)(A); 22 Pa. Code 4.51c

5. What scores for AP and IB exams are comparable to
the Proficient level on the Keystone Exams for the
purpose of meeting state graduation requirements?

AP Options
Keystone Exam Comparable AP Exams Score
Algebra | Calculus AB 3
Calculus BC 3
Statistics 3
Literature English Language and 3
Composition 3
English Literature
Biology Biology 3
IB Options
Keystone Exam Comparable IB Exams Score
Algebra | Mathematical Studies — 4
Standard Level (SL)
Mathematics — Standard Level 4
(SL)
Mathematics — High Level (HL) 3
Further Mathematics — High 3
Level (HL)
Literature Language A — Literature (SL) 4
Language A — Literature and 4
Literature (SL)
Language A — Literature (HL) 3
Language A — Literature and 3

Literature (HL)
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Biology Biology 3

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.24(c)(1)(iii)(C)

6. Are students who score a 3 or higher on an AP exam or
4 or higher on an IB exam, which are designated as
exams meeting state graduation requirements,
required to take the Keystone Exams?

Yes. While AP and IB exams may be used to meet state graduation requirements, all
students are required to participate in a state assessment for federal accountability
purposes.

7. What guidance for meeting state graduation
requirements is offered for reviewing and accepting
assessments from students who come from out of
state or other countries?

If a student transfers into a Pennsylvania high school from out of state, a private
school, a home school, or from out of country, and that student’s transcript shows
credit received in Algebra 1, or an equivalent course; Literature, or an equivalent
course; or Biology 1, or an equivalent course, the decision as to whether the student
must take Pennsylvania’s statewide, standardized end-of-course Keystone Exam in
Algebra 1, Literature, or Biology, respectively, shall be made by the school principal
using the following guidance:

(a) A transfer student will not be required to take the Keystone Exam in:
1. Algebra 1 if the student passed a statewide, standardized End-of-Course
(EOC) assessment in that course, if administered by the transferring
school/district, or achieved a passing/proficient score on the high school
statewide assessment in mathematics required by the state from which the
student transferred for purposes of satisfying the requirements of the
Elementary and Secondary Education Act, 20 U.S.C. §§ 6301 et seq., or if the
student achieves a score on the AP or IB Exams equal to or higher than those
listed in Question 5.

2. Literature if the student passed a statewide, standardized EOC assessment in
that course, if administered by the transferring school, or achieved a
passing/proficient score on the high school statewide assessment in
literature/language arts required by the state from which the student
transferred for purposes of satisfying the requirements of the Elementary and
Secondary Education Act, 20 U.S.C. §§. 6301 et seq., or if the student achieves a
score on the AP or IB Exams equal to or higher than those listed in Question 5.

3. Biology EOC Assessment if the student passed a statewide, standardized EOC
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assessment in that course, if administered by the transferring school, or
achieved a passing/proficient score on the high school statewide assessment in
science required by the state from which the student transferred for purposes
of satisfying the requirements of the Elementary and Secondary Education Act,
20 U.S.C.88. 6301et seq., or if the student achieves a score on the AP or IB
Exams equal to or higher than those listed in Question 5.

(b) A transfer student will take Keystone Exams in Algebra 1, Literature, and
Biology under all other circumstances and must pass the EOC assessments in order
to determine whether or not the student has demonstrated proficiency in the
academic standards.

(See also Question 22)

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.24(l)

8. Must CTE students graduating in the class of 2017 or
beyond demonstrate proficiency in Algebra |, Biology,
and Literature and a Pennsylvania State Skills
Assessment in order to graduate?

Students must demonstrate proficiency in the three Keystone Exams. Proficiency on
a State Skills Assessment is not a state graduation requirement.

Opt Out

9. Isthere a window for parents or guardians to review a
Keystone Exam in order to determine whether or not
there is a religious objection to the assessment?

Test materials should be available for review two weeks prior to the state testing
window and should be reviewed prior to the first administration of the actual
assessment.

(For schools that administer online testing, it is recommended that they order one
paper copy of each assessment in order to have a copy available for parent or

guardian review.)

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.4(d)(4)

10. How does an LEA determine if a letter submitted by a
parent meets the requirements in Chapter 4 to qualify
for a religious opt-out?

If after reviewing the state assessment a parent provides the school with a written
request that states a religious objection to the superintendent, CEO, or AVTS
Director, the child(ren) should be excused from the state assessment. So, as long as
a parent or guardian reviews the state assessment and provides a written statement
providing his/her written objection for religious purposes (however vague that
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objection may be), the child must be excused from the assessment. PDE will not
provide an opinion as to what is a proper religious objection.

LEAs should keep records related to all opt-out requests, even if the request is not
compliant with the procedures outlined in Chapter 4.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.4(d)(4)

11. If a parent refuses to allow his/her child to take both
Keystones and the PBAs, how can a student graduate?

Chapter 4 allows a parent or guardian to opt a child out of a state assessment. Per
the definitions in 22 Pa. Code 4.3, the PBA is NOT a state assessment. Thus, Chapter
4 does not permit opting out of the PBA. The PBA is an alternative pathway to
graduation and if the student does not successfully complete the PBA, s/he may not
graduate.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.3; 22 Pa.Code 4.4(d)(4); 22 Pa. Code
4.24(c)(1)(iii)(A)

12. Can a parent request an opt out of the Keystone Exam
retest for religious reasons?

The opt out for religious reasons may be exercised, provided that the parent
adheres to the proper procedures as described above. (See Question 9.)

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.4(d)(4)

Keystone Exams - Supplemental Instruction

13. Who delivers supplemental instruction?

It is recommended that supplemental instruction be delivered by an educator
certified in the content area of the respective Keystone Exam; however, if
supplemental instruction is offered as a credit-bearing course, the instructor must
be certified in the content area.

14. How much supplemental instruction is required
between Keystone Exam administrations?

Design and duration of the supplemental instruction are an LEA decision. Chapter 4
does not address what constitutes supplemental instruction.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.51b(d); 22 Pa. Code 4.51b(f)

15. Can a parent refuse supplemental instruction?

Chapter 4 requires that students must participate in supplemental instruction in a
satisfactory manner before retaking any Keystone Exam or Keystone Exam module.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.51b(d); 22 Pa. Code 4.51b(f)

Waiver

16. Are IEP students counted as part of the 10 percent if a

If an IEP specifies a pathway to graduation other than the Keystone Exam or PBA,
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waiver is used?

then those students are not counted as part of the 10%.

17. A chief school administrator may waive state
graduation requirements on “a case-by-case basis for
good cause” “to accommodate a student who
experiences extenuating circumstances.” Are
circumstances limited to those listed in 4.51d?

No, the list provides examples of extenuating circumstances, but it is not all
inclusive.

Transcripts

18. If an IEP indicates no PBA, what is displayed on the
transcript?

The transcript reflects the highest proficiency level earned on the Keystone Exam or
PASA.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.24(i)

19. What is recorded on the transcript of a student who
did not take the Keystone Exams or the PBA?

Chapter 4 does not provide an opt out of the PBA. Failure to successfully complete a
PBA would result in no mark/designation on the transcript.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.24(c)(1)(iii)(A); 22 Pa. Code 4.24(i); 22 Pa. Code
4.51c

20. Should 8" grade PSSA scores be included on a high
school transcript?

The requirement to include PSSA scores ended in the 2012-13 school year.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.24(i)

21. Do the performance levels only appear on the final
transcript (sent in spring of senior year) or are they
included once they are taken for the first time? In
other words, would the performance level for an g
grader who took the Keystone Exam be placed on
his/her transcript right away?

Transcripts must reflect the highest performance level at the time a transcript is
produced. Therefore, the information reported on a student transcript may change
over time as students retake a Keystone Exam or participate in PBA.

This requirement takes effect with the class of 2016-17.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.24(i)

22. Chapter 4 indicates that LEAs can accept out-of-state
transfer students as having completed the Keystone
content and associated statewide assessment. If a
student, for example, passed a New York Regents in
Algebra and the LEA agrees that s/he has met the
Keystone requirements, how do they document that?
Do they still need to have it recorded as Proficient on
the transcript?

Once an LEA has verified an out-of-state transfer test score, PDE will provide
direction for documenting such for federal accountability purposes. The transfer
test score will be included for purposes of the SPP.

If a student has already scored Proficient on an out-of-state assessment, that score
may be included for purposes of the SPP.

The transcript should reflect the subject and the proficiency level of the student and
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the state in which the assessment was administered.

Chapter 4 reference: 22 Pa. Code 4.24(i)

Special Education/English Language Learners

23. Can an Individualized Education Plan (IEP) stipulate
that a student doesn’t have to participate in the PBA?

Yes, if after taking the Keystone Exams or PASA required to meet federal
accountability requirements, an IEP team may make a decision, and therefore
document via the IEP, that the student will graduate based upon satisfactorily
completing a special education program as developed by the student’s IEP team.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.24(g)

24. Who makes the determination of how a student with
an IEP meets graduation requirements if the first
attempt on the Keystone Exams is unsuccessful? How
is this documented?

Determination of how a student with a disability meets his graduation requirements
is determined and documented by the IEP team through the IEP process.

After taking the Keystone Exams or PASA, the IEP team may make a decision that
the student will graduate based upon satisfactorily completing a special education
program as developed by the students’ IEP team or through a credit-based
approach.

25. In some cases, special education students not eligible
for the PASA do not enroll in biology classes. Are these
students required to take the Biology Keystone Exam?

Federal law requires that all students, including students with disabilities, participate
in statewide assessments. In Pennsylvania, the Keystone Exams fulfill the state
requirement of the secondary statewide assessment (replacing the previous 11"
grade PSSA). If a student is not participating in the PASA (the statewide assessment
for students with significant cognitive disabilities), the student must participate in
the Algebra 1, Literature, and Biology Keystone Exams by the end of 11" grade in
order to comply with the federal accountability requirements.

Reference: 34 CFR 300.160

26. What PSSA and Keystone Exam accommodations are
available for ELLs?

The annually published Accommodations Guidelines for ELLs describe the allowable
accommodations for the PSSA and Keystone Exams.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.51(l); 22 Pa. Code 4.51b(h)

27. What accommodations are available for a student with
an IEP who will be taking the PBA?

If the IEP team determines that a student will take the PBA, the IEP team will
determine what accommodations and/or specially designed instruction (SDI) is
allowable. The accommodations/ SDI must be documented in the annual IEP as the
accommodations for the PBA.
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28. What does supplemental instruction that is “consistent
with the student’s educational program” look like for
ELLs?

Supplemental instruction must be based on a student’s English language proficiency
level and must include appropriate adaptations. Design and duration of the
supplemental instruction are an LEA decision.

29. Do students have to be proficient in the English
language to graduate? (By definition, ELLs are not
proficient in the comprehension or production of
English.)

Chapter 4 does not specifically require that students be proficient in English to
graduate. However, starting with the 2016-17 graduating class, students must
demonstrate proficiency in the academic standards of English Language Arts,
Mathematics, Science and Technology and Environment and Ecology. Student
proficiency is determined through achieving proficiency on the associated Keystone
Exam, related PBA, a locally approved assessment or completion of an AP or IB exam
that includes academic content comparable to the appropriate Keystone Exam.

30. Must ELL students in their first year in the United
States participate in the Keystone Exams?

ELL students in their first year in a U.S. school are not required to take the Keystone
Exam in Literature.

For both federal and state accountability, students in their first year in a U.S. school
must take the Algebra | and Biology Keystone Exams if they are completing the
associated Keystone course; however, only their participation is counted.

31. Are ELLs who are newly enrolled in the U.S. in high
school eligible for the waiver?

A chief school administrator (CSA) may issue waivers to state graduation
requirements on a case-by-case basis. Waivers may be issued to students who
transfer from an out-of-state school in grade 12 (including international transfers) or
who experience other extenuating circumstances. Prior to granting a waiver, the
CSA must certify that the student meets the following conditions: has met local
graduation requirements, has not demonstrated proficiency on a Keystone Exam,
has participated in supplemental instruction to the satisfaction of the LEA (if
applicable), and has not successfully completed a PBA.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.51d

Project Based Assessment (PBA)

32. Can a student retake the Keystone Exam if a
satisfactory score has already been earned on PBA?

Once a student scores Satisfactory on the PBA, the student has met state graduation
requirements.

A student may retake a Keystone Exam even if s/he has scored Satisfactory on the
PBA; however, the student may not be required to participate in a retest.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.51b(d)
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33. Is it mandatory for high schools to allow students to
participate in a PBA or is this at the discretion of the
LEA/principal? Can a principal refuse to allow a
student access to a PBA and require a student take a
Keystone Exam a third time?

It is permissible for students who are not proficient to take a Keystone Exam more
than twice, but it is not required as a matter of state policy. Per Chapter 4, students
who meet the requirements for participation may not be denied access to the PBAs.

An LEA does not need to seek permission from the Department if it makes a local
decision to retest a student who was not proficient after two administrations of a
Keystone Exam. The Department does not track the number of times Keystones are
taken beyond two attempts as part of its current practice, but the Department could
determine this information.

Chapter 4 Reference: 22 Pa. Code 4.51c

34. Is the PBA available to students who will graduate
before 2016-17?

No. Its sole purpose is to satisfy state graduation requirements.
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